Vulcanii Noroiosi – un spectaculos obiectiv turistic natural….
In judetul Buzau sunt mai multe zone cu vulcani noroiosi, grupate in 4 areale principale pe teritoriul a doua localitati alaturate, Scortoasa si Berca:
Pâclele Mari
Pâclele Mici
Fierbatorile de la Beciu
Fierbatorile de la Berca
Cei mai accesibili si impresionanti vulcani sunt cei din zona Pâclele Mari. Aici se afla cel mai mare vulcan noroios din Europa.
Diferenta dintre Pâcle si Fierbatori este data de noroi.
Pâclele sunt vulcani noroiosi care formează conuri. Dacă noroiul este sărac în apă, el este mai vâscos, adică mai cleios. În acest caz, curge mai greu, este mai lipicios și poate forma conuri înalte.
Fierbătorile formează lacuri de noroi care bolborosesc neîncetat. Dacă noroiul are mai multă apă în compoziție , devine mai lichida. Nu poate construi conuri, însă ii este ușor să formeze lacuri.
Top motive sau de ce sa vizitezi Vulcanii Noroiosi de la Buzau
Destinatie de weekend aproape de Bucuresti
Vulcanii Noroiosi se afla la numai 130 km de Bucuresti. Recent s-a deschis autostrada A7 pe care poti veni atat din Ploesti cat si din Focsani.
La Buzau se afla cel mai mare vulcan noroios din Europa
In lume sunt mai putin de 1000 vulcani noroiosi (vulcanii noroiosi sunt mult mai rari decat vulcanii magmatici). Toti sunt specaculosi, dar cei de aici au ceva special: erup foarte des, la cateva minute.
Loc perfect pentru fotografii. Chiar instagramabil
Aici s-au filmat numeroase videoclipuri, reclame sau scene din filme.
Au o adancime de 3000 m
In aceste locuri putem vedea cum “fortele” Pamantului duc o lupta continua. Fenomenele naturale creeaza peisaje de poveste!
Peisaj selenar
Vulcanii noroiosi din Buzau sunt o atractie turistica de neratat in Romania oferind un peisaj unic, cu „lava” cenusie care iese prin conuri imprasiate parca pe un pamant fara viata. In unele locuri pamantul este crapat aratand ca in desert.
Interesant este ca peisajul se schimba in functie de cantitatea de noroi adusa la suprafata. Unii vulcani se afunda iar in alte locuri apar altii noi.
Aer curat, natura, liniste, fara trafic
Tinutul Buzaului este Geoparc UNESCO, un teritoriu complet rural, iar in 2024 s-au implinit 100 de ani de când Vulcanii Noroioşi au devenit rezervaţie naturală protejată în România.
De vizitat cu copiii
Este o destinatie captivanta, interesanta si relaxanta, in natura, atat pentru copii cat si pentru adulti. Rezervatia Vulcanii Noroiosi este cunoscuta ca locul unde “pamantul fierbe”.
Legatura dintre carnatii de Plescoi si Vulcanii Noroiosi
Vulcanii Noroiososi se afla la numai cativa kilometri de satul Plescoi de unde poti cumpara carnati de Plescoi creati manual de satenii cu traditie din generatie in generatie sau de la bacanii artizanale.
Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari
La Pâclele Mari se afla 𝐜𝐞𝐥 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐯𝐮𝐥𝐜𝐚𝐧 𝐧𝐨𝐫𝐨𝐢𝐨𝐬 𝐝𝐢𝐧 𝐄𝐮𝐫𝐨𝐩𝐚. Ocupă un platou întreg, are un con principal și mai multe conuri secundare care erup la fiecare câteva minute.
Este zona amenajata pentru vizitare de catre turisti. Cand mergi la Buzau la Vulcani mergi defapt la Pâclele Mari, in comuna Scortoasa.
Sunt cei mai cunoscuti si vizitati.
Exista acces auto fiind drum asfaltat pana la poarta de intrare in zona vulcanilor.
Exista parcare amenajata si un restaurant la intrare.
Pâclele mari impresionează prin relief, te simți de parcă ai ajuns pe Lună inca de la primul pas.
Cost intrare 4 leu adult/2 lei student/1 leu elev. Taxa de intrare se plateste cash.
Aici predomină vulcanii care degajă noroi vâscos, care prezintă urme de petrol.
Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici
Se afla la cativa kilometri de Paclele Mari.
Drumul este asfaltat, se ajunge cu autoturismul pana in parcarea unui camping.
Ultima portiune de drum se parcurge urcând pe jos un deal, pe o poteca numita Aleea Vulcanilor, 15-20 minute. Pe alee poti sa citesti si despre legenda luptei dintre Arbanaș si balaur, care explica in contextul folclorului romanesc aparitia vulcanilor noroiosi.
Sunt ceva mai reduși ca înălțime și număr, excepție făcând partea centrală a platoului, unde se află un con proeminent, înalt, care are în partea superioară două cratere active de mari dimensiuni.
Vulcanii Noroiosi din localitatea Berca, numiti “Fierbatorile” din Berca
Se afla pe un deal, la mica distanta de centrul comunei Berca. Drumul este asfaltat în mare parte, doar spre final este forestier, maxim 2 km. Locul este mai putin cunoscut si vizitat. Nu este amenajata parcare. Vulcanii sunt rasfirati printre conducte si sonde de titei ce functioneaza inca.
Vulcanii Noroiosi – “Fierbatorile” de la Beciu
Sunt rar vizitati de turisti deoarece drumul de acces este mai dificil.
Uneori, Fierbătorile pot arunca noroioul și la 2m înălțime, producând erupții cu adevărat spectaculoase.
Sunt cei mai activi vulcani noroiosi dar se intind pe o suprafata mai mica.
Sunt cunoscuti si ca Vulcanii noroiosi de la Arbanasi.
Linistea locului frumusetea peisajului te fac sa te gandesti la fortele naturii care au creat aceste locuri unice
Cand au fost descoperiti Vulcanii Noroiosi din Buzau
Descoperiţi de un francez, Vulcanii Noroioşi au fost remarcaţi pentru prima dată în anul 1867, cu ocazia unor prospecţiuni petroliere.
Cum se formeaza Vulcanii Noroiosi
Bulele de namol care bolborosec fascinand orice turist sau localnic, se formează la suprafața pământului prin erupția gazelor naturale ce își croiesc un drum de la adâncimi de aproximativ 3.000 de metri spre suprafața pământului. Zona in care sunt situati este una petrolifera, astfel ca gazul metan iese la suprafata cu putere, antrenand noroi, titei si chiar si sare, formand conuri de diferite dimensiuni si forme.
Sarea elibereaza gazele subterane.
Cand gazele ajung direct la suprafata dau nastere focurilor vii.
Insa, daca aceste gaze intalnesc apa subterana, se amesteca cu aceasta.
Amestecul de gaze si apa spala argilele si formeaza noroaie.
Astfel in loc de focuri vii, dau nastere vulcanilor noroiosi.
Eruptiile vulcanice se manifesta in multe feluri in functie de cantitatea de gaze din noroi. Cu cat sunt mai multe gaze cu atat eruptia este mai puternica.
Unii dintre vulcani dau naștere lavelor de noroi. Alții generează mici explozii pe care le poți vedea și sunt complet inofensive.
Bine de stiut!
Când este cel mai bine să vizitezi Vulcanii Noroioși din România? Se recomandă evitarea vizitei pe vreme ploioasă deoarece întreaga suprafață a rezervației devine mocirloasă.
Daca ploua, accesul este interzis.
Noroiul vulcanilor poate dauna sanatatii. Nu bagam mana in el. Este coroziv si iritant.
Vulcanii sunt activi, noroiul vine de la 3000 m adancime. Nu sari in vulcani, chiar daca sunt mici!
Nu se fumeaza in zona.
Zona cu flora si fauna este protejata prin lege.
Momentan, toalete sunt doar la Paclele Mari.
Program vizitare Vulcanii Noroiosi din Tinutul Buzaului
Rezervația Vulcanii Noroioși este deschisă zilnic pentru vizitare și are următorul program: 08:00-20:00 în sezonul estival, respectiv 08:00-16:00 în sezonul hibernal. Rezervația naturală Vulcanii Noroioși este închisă și nu se poate vizita în zilele ploioase.
Cost intrare la Vulcanii Noroiosi
Aceste atractii se viziteaza aproape gratuit.
Fierbatorile de la Berca si Beciu se pot vedea gratis.
Doar la Pacle este un tarif prestabilit un pret de intrare modic de 4 leu adult/2 lei student/1 leu elev.
Alte obiective din zona
In vecinatatea zonei vulcanilor se intalnesc cateva obiective istorice: Manastirea Ratesti si Manastirea Berca (Schitul Berca).
De asemenea, in comuna Berca poti cumpara vestitii carnati de Plescoi din satul cu acelasi nume.
Unde se mananca bine aproape de Vulcanii Noroiosi din Buzau
Sunt buzoianca si am copilarit in zona asa ca imi pot da cu parerea. Doar la Vulcanii Noroiosi de la Pâclele Mari exista o zona de servit masa, terasa Pensiunii cu acelasi nume. La ceilalti vulcani nu este nimi amenajat.
Cateva restaurante bune dar la 5-10 kilometri distanta, recomand (cu rezervare prealabila deoarece este aglomerat): Pensiunea Moara Veche, Pensiunea Casa Matei, Hotel complex turistic Magura, Belvedere Magura.
Vulcanii Noroiosi si Legendele de pe Plaiurile Balaurilor
Imaginatia oamenilor din popor a tesut de-a lungul timpului nenumarate povesti despre acest peisaj tulburator. Localnicii au incercat sa gaseasca o explicatie fenomenului vulcanilor noroiosi, asociind acest fenomen cu caracteristicile locurilor in care se aflau zone “rele”, unde nu crestea nimic, pe unde curge noroi si pacura.
Cum pacura sau smoala erau in Biblie ingrediente ale iadului, localnicii au tras concluzia ca aceste locuri ar fi porti catre infern, ipoteza confirmata si de peisajul sterp ce inconjoara vulcanii.
Oamenii au cautat eroi care sa invinga fiarele si monstrii iadului si asa au aparut povestile vulcanilor noroiosi, cum este cea a lui Arbanas, tanarul ce a infruntat monstrul cu 7 capete, ascuns in iadul de dedesubt. Si la inceput, a biruit. In timpul luptei, eroul a reusit sa ii reteze patru capete, dar balaurul a reusit sa fuga si sa se ascunda din nou in infern. In urma sa au ramas patru guri, locuri pe unde capetele taiate de erou iesisera din pamant, din care si acum mai curge „sange” negru de balaur…..