Pe unde ne-am plimbat, ce am vizitat si unde ne-am cazat.
Balcic este un mic oras la malul Marii Negre, situat foarte aproape de Romania, la aproximativ 64 km de Vama Veche si 306 km de Bucuresti. Aici vin foarte multi turisti, in special pentru a vizita Castelul Reginei Maria. La aproximativ 30 km de Balcic se poate vizita si Capul Kaliakra, o fasie de pamant inalta ce ofera o priveliste spectaculoasa asupra Marii Negre. Pe langa obiectivele turistice si peisajele superbe, totodata noi ne-am bucurat de relaxare la mare la soare si de timpul petrecut in familie.
Balcicul are un aer boem, o combinatie de vechi si nou, cu zona de promenada moderna foarte frumos amenajata, cu un relief stancos, cu plaje mici si stiluri diferite. Chiar si numele statiunii este scris in diverse forme: Balçık in turca, Baltchik in franceza sau Balchik in engleza.
De departe Balcicul este diferit de orice alta statiune de la malul Marii Negre. Nu este zgomot, nu sunt vanzatori ambulanti, nu este muzica nici pe faleza si nici pe plaja. Cel mult seara se aude muzica in surdina in zonele de servit masa. Sunt multi turisti si localnici care nu se sfiesc sa faca plaja direct pe nisip sau pe dig sau sa vina la plaja cu mancare de acasa. Este apreciat locul, natura, marea.
Zona de promenada Balcic. Pentru diverse cumparaturi am gasit un supermarket situat la mijlocul zonei de promenada in Balcic si altul in capatul falezei, in partea opusa Castelului. Este si o farmacie si un mic Mall. Sunt multe case de schimb valutar. Pe faleza sunt doar cateva magazine cu suveniruri iar sambata se organizeaza un mic targ cu producatori locali.
Ne-am cazat la Hotel Helios in Balcic.
Si pentru ca noi trebuie sa stim din timp cam ce buget putem aloca fiecarei vacante, cu multe luni inainte am rezervat o camera la Hotel Helios in Balcic. Ne-au convins recenziile pe care le-am citit despre acesta si totul ni s-a confirmat cand am ajuns. Nu este luxos, are doar trei stele dar raportul calitate pret este unul corect. Pentru noi cel mai mult a contat faptul ca este printre putinele unitati de cazare din Balcic situate pe plaja, mai exact plaja centrala, cea mai mare din statiune: Cargo Beach. Este important de precizat faptul ca hotelul nu dispune de sezlonguri proprii la plaja dar acest lucru nu a fost un impediment pentru ca noi le-am folosit pe cele din curtea hotelului, distanta pana la apa marii fiind de doar cativa metri.
De cum am intrat in curtea hotelului am vazut o priveliste de vis de la care efectiv nu imi puteam lua ochii.
Si era curat si liniste si se auzeau doar valurile. Si personal amabil, discret. Seara muzica live. Si turistii cazati aici cu bun simt, preponderent persoane mai in varsta sau familii cu copii. Atat la hotel cat si in intreaga statiune am regasit simplitate, liniste. Locul perfect pentru relaxare si odihna.
Am primit o camera cu vedere la mare. Noaptea se auzea doar sunetul valurilor.
Restaurantul hotelului este deschis pe tot parcursul zilei, aici vin sa iamasa si turisti care nu sunt cazati in hotel. In unele zile am mancat aici iar in altele am explorat terasele din zona.
Recomandare taverna cu peste in Balcic
De notat ca in capatul zonei de promenada spre Silozuri (spre Cargo Beach) am descoperit o taverna cu specific pescaresc si preturi decente, un fel de cherhana.
Plajele din Balcic. Datorita reliefului stancos, la Balcic sunt putine zone de plaja cu nisip si intrare lina in mare. Dar acolo unde exista, plajele sunt frumoase, curate si impartite in doua zone: cu plata si fara plata. Pentru 2 sezlonguri si o umbrela se platea in medie 20 leva (aproximativ 50 lei). Am identificat 5 plaje.
1. Cum este plaja Cargo Beach din Balcic
Este numita si “la Silozuri” deoarece se afla in zona unor silozuri de cereale. La plaja Cargo se pot practica si sporturi pe apa. Exista parcare langa plaja Cargo Beach. Are intrare lina in mare si nisip fin.
2. Plaja Nomad din Balcic are un aspect romantic.
3. Plaja din fata Castelului Reginei Maria
4. Plaja din fata hotelului Oasis, in capatul statiunii Balcic, langa Cargo Beach
Am vizitat Castelul Reginei Maria din Balcic si Gradina Botanica din curtea acestuia. Castelul este pozitionat in capatul zonei de promenada dar intrarea principala si casa de bilete se afla sus, la strada principala, unde este si o parcare (2 leva/ora). Se intra mai intai in Gradina Botanica, urmeaza celelalte vile si apoi se ajunge la castel. Biletele se achizitioneaza separat. Exista casa de bilete separat pentru Gradina Botanica si Castelul Reginei Maria deoarece sunt administrate de institutii diferite. Nu au acceptat plata cu cardul. Preturile in anul 2023 cand 1 leva este aproximativ 2.5 lei:
- Castelul Reginei Maria
– Tarif adult: 15 leva
– Tarif copil peste 7 ani: 3 leva
– Pachet de familie: 22 leva
- Gradina Botanica
– Tarif adult: 15 leva
– Tarif copil peste 7 ani: 3 leva
– Pachet familie: 24 leva
Vizita castelului se termina in zona de plaja unde se afla un restaurant.
La intoarcerea acasa spre Romania, am vizitat Cap Kaliakra, o fasie de pamant ce intra in mare si din capatul cereia se vede o priveliste uimitoare. Taxa de intrare era 3 leva/persoana.
Mi-a placut la Balcic, este o destinatie unde te poti odihi, te poti bucura de soare, de mare de toata privelistea statiunii. Merita sa vii aici chiar si pentru o zi, pentru a vizita Castelul Reginei Maria.