Harghita – 9 locuri si obiective de vizitat in 2 zile

Iata ce am vizitat in Harghita in numai doua zile:

  1. Salina Praid
  2. Sovata si Lacul Ursu (in Mures, la 10 km de Salina Praid)
  3. Pastravaria Gheorgheni
  4. Pista de bob Lacu Rosu
  5. Cheile Bicazului
  6. Borsec si punct Belvedere Poiana Zanelor
  7. Restaurant Izabella Toplita
  8. Pista bob Toplita (Alpine Coaster)
  9. Cascada Toplita

Am plecat din Bucuresti spre Harghita intr-o calatorie de week-end cu familia, cu scopul principal de a testa o tura cu bobul pe una dintre multele piste din acest judet.

Pana acum vizitasem Harghita doar iarna, la schi, in statiunea Harghita Bai. Se pare ca in acest judet din Transilvania, cu populatie preponderent maghiara, turismul este foarte organizat si intr-o continua ascensiune. Gasesti peisaje de poveste si mancare foarte buna, statiuni balneoclimaterice, ape minerale si multe obiective turistice sau naturale, usor de vizitat.

Avand numai 2 zile la dispozitie, iata cum ne-am organizat traseul in functie de cazarea pe care o alesesem din timp in localitatea Ditrau si in functie de distanta dintre obiective:

Ziua I

Salina Praid

Transportul persoanelor se face cu autobuzele salinei pe o distanta de 1250 m pana la poarta de intrare in baza de agrement iar de acolo se mai coboara/urca 200 trepte. As zice cam incomod pentru familiile cu copii mici sau carucioare. Cu toate acestea, in salina sunt multe locuri de joaca, parc de aventura si catarare, tobogane si leagane.

In salina Praid ai semnal la telefon si internet. Nu ai cum sa te plictisesti. Exista restaurant, cafenea si magazin de suveniruri, o mica biserica improvizata, spatii de relaxare si informatii despre istoricul salinei.

Exploatarea sarii a inceput in subteran in anul 1762 iar in 1960 s-a deschis prima baza de tratament cu aerosoli. Baza de agrement este amenajata la o adancime de 120 m de suprafata, la „Orizontul 50″”

Temperatura medie este de 16 grade.

Pretul de intrare in Salina Praid (incepand cu ianuarie 2025):

  • adulti – 55 RON
  • copii (3-18 ani) – 40 RON
  • studenti (max 26 ani) – 45 RON

Salina poate fi vizitata zilnic intre 8 – 18:00. Autobuzul intra de 2 ori intr-o ora in salina. Ultima intrare se face la 16:30.

La iesire gasesti multe magazine cu suveniruri, in multe predomina sarea.

Din aceasta cladire se cumpara biletele pentru intrarea in salina:

Parcare am gasit langa intrarea in Salina, unde se plateste 5 RON/ora sau 20 RON/zi.

Informatii actualizate despre salina Praid, gasesti aici:

https://www.salinapraid.ro/salina-praid

 

Sovata si Lacul Ursu (apartin de judetul Mures)

Statiunea Sovata se afla la numai 10 kilometri de Salida Praid.

In Sovata ne-am bucurat de o plimbare relaxanta prin statiune, am admirat cladirile istorice, ne-am plimbat in natura si ne-am odihnit pe o banca de pe aleea amenajata in jurul lacului Ursu.

Lacul Ursu este cel mai mare lac helioterm din lume ce s-a format natural, in apropierea Muntelui de Sare. Este alcatuit din apa sarata si un strat de apa dulce la suprafata, care permite razelor de soare sa patrunda, formanduse un efect de sera si astfel se mentine o temperatura calda constanta a apei sarate. Apa lacului are o temperatura de 40-45 grade pana la o adancime de 2m.

Are forma unei blani de urs de unde provine si numele.

Vom reveni in Sovata pentru ca sunt multe locuri frumoase de vazut in natura si activitati de incercat, cum ar fi:

  • Traseul Drumul Sarii – trasee eco-didactice si de promenada, care pot fi vizitate in siguranta chiar si de familii cu copii mici; acestea pornesc din centrul statiunii Sovata, mai exact langa Lacul Ursu
  • Turnul Belvedere Sovata – se viziteaza gratuit; se afla la doar 10 minute de mers pe jos de lacul Ursu
  • Muntele de Sare – Belvedere
  • Mocanita Sovata
  • Turul statiunii cu trenuletul

Statiunea balneoclimaterica Sovata este intr-o cotinua reamenajare, aici s-au construit ori s-au renovat hoteluri chiar de 4*, ce ofera servicii de SPA, wellness, piscine si locuri de joaca pentru copii.

Strandul de la Lacul Ursu este administrat de Ensana Hotels. Preturile in 2024 au fost:

  • 50 RON adult
  • 40 RON copil si pensionar

Informatii complete despre Sovata si Lacul Ursu, am gasit aici:

https://visitmures.com/blog/lacul-ursu-din-sovata

 

De la Sovata ne-am indreptat spre pista de bob Lacu Rosu. Am poposit la un restaurant despre care citisem multe recenzii bune (Pastravaria Gheorgheni).

Pastravaria Gheorgheni

Am fost incantati de locul acesta, mancarea foarte buna, destul de multe preparate traditionale. Pestele a fost delicios iar peisajul de munte relaxant si reconfortant.

 

Pista de bob alpin Lacu Rosu

Se afla la numai 5 kilometri de Cheile Bicazului. Dupa parerea mea are cel mai frumos si spectaculos traseu, prin padure, printre brazi inalti. A fost deschisa in anul 2023, are o lungme de 940 m si 14 curbe.

Bobul atinge o viteza maxima de 45 km/h  dar ii poti controla singur viteza asa cum doresti.

Experienta este de neratat, cu emotie, adrenalina dar si relaxare intr-o asemenea priveliste. Pentru copii este fascinant. Este permis accesul copiilor incepand cu varsta de 3 ani, insotiti de un adult.

Pretul biletelor la bob Lacu Rosu in aul 2024:

  • adult – 1 cursa – 27 RON
  • copil (3-14 ani) – 1 cursa 22 RON

 

Cheile Bicazului

Din categoria atractii naturale de vizitat gratuit, face parte si drumul de aproxiativ 6 km ce serpuieste printre stanci inalte, peisaj ce te lasa fara rasuflare. Cheile Bicazului fac legatura intre Moldova si Transilvania, intre judetele Harghita si Neamt.

Prima noastra zi de plimbare prin Harghita s-a incheiat cu revenirea la cazarea aleasa din timp in localitatea Ditrau, la Pensiunea Erdos, o locatie fara mari pretentii si destul de accesibila la pret.

 

Ziua II

In urmatoarea zi, plecand spre Borsec ne-am oprit cateva minute sa vizitam Biserica Romano Catolica din Ditrau.

A fost construita intre 1908-1913, in stil neo gotic.

 

 

Statiunea Borsec si Belvedere Poiana Zanelor

Pentru a ajunge sus, in punctul de belvedere Poiana Zanelor, am luat la pas statiunea Borsec, pe aleile amenajate printre izvoarele de apa minerala. Este uimitor cate bogatii naturale sunt aici. Am gustat din apa fiecarui izvor.

Este amenajata si o alee terapeutica.

Totul se viziteaza gratuit.

In apropiere se mai poate vizita Grota Ursilor si Pestera de Gheata.

Din Borsec am mers 20 km pana la Toplita unde ne-am oprit la resturant Izabella. Este chiar in oras, gasesti repede parcare imprejur iar mancarea a venit repede, a fost gustoasa si servirea ireprosabila.

 

Pista de bob Toplita (Alpine Coaster)

Estea cea mai lunga pista de bob din Romania, are aproape 2 kilometri. Pe traseu ai senzatia de libertate si aer curat. La final este o portiune de urcare lenta unde bobul merge singur, practic esti liber sa te bucuri de peisaj sau sa fotografiezi. Pretul unei ture in anul 2024 a fost de 30 RON adult si 25 RON copil pana in 14 ani.

 

Cascada Toplita

Se afla la numai 4 km de Bob Toplita.

Este o cascada mica, inalta de 10 m dar foarte frumoasa, recunoscuta prin faptul ca apa reflecta culori schimbatoare. Este rezervatie naturala de tip geologic si peisaistic.

Este alimentata cu apa mezotermala de la izvoarele Banffy.

Romania merita vizitata! Harghita, vom reveni cu placere, sunt multe lucruri de vazut si de facut aici!

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *